Bugün sizlere ilk kelime anlamı olarak hayvanların geviş getirmesini ifade eden ruminasyonun yani geviş getirmenin, psikoloji dünyasındaki kullanımından, psikoloji/psikiyatrideki ruminasyon bozukluğundan bahsetmek istiyorum.
Öncelikle bir soruyla başlayalım; yaşadığınız olumsuz bir olayı tekrar tekrar düşündüğünüz oldu mu? Keşke şunu söyleseydim, keşke tekrar aynı yerde olsaydım gibi düşünceler aklınızdan geçer mi? Cevabınız ‘EVET’ ise ruminasyon bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz.
Sorumuzdan hareketle ruminasyonu tanımlayacak olursak: Zihinde tekrarlayıcı bir şekilde varlığını sürdüren olumsuz düşüncelere ‘Ruminasyon’ denir.
Klinger kısaca “olumsuz içerikli zihinsel uğraş” olarak tanımladığı ruminasyonu endişe kavramı ile kıyaslayarak “aşırı genelleştirilen ve tekrarlayıcı bir forma dönüşen endişe, ruminasyon olarak adlandırılır” demiştir.
Ruminasyonun başlıca sebepleri stresli ve gergin durumlar, travmatik yaşam olayları ve yaşamda karşılaşılan zorluklardır. Stres yaratan olayları algılama biçimi ve bununla baş edebilmek için verilen duygusal tepkiler ruminasyonun ortaya çıkmasına neden olur. Ruminasyon istemsizce ortaya çıkar. Kontrol edilmesi ve bastırılması zordur. Stresli durumlara verilen tepkilerle baş etme becerilerini güçleştiren bir durumdur.
Ruminasyon dört farklı şekilde kişiyi etkiler.
- Depresif duygu durumuyla tetiklenen olumsuz düşünceleri ve anıları daha olası hale getirir.
- Tekrar eden olumsuz düşüncelerle birlikte daha kötümser ve kaderci düşünme biçimini güçlendirerek problem çözme becerilerini olumsuz etkiler.
- Stresli ve gergin durumlarla baş edebilme becerilerinin kullanılmasını engeller.
- Sosyal anlamda birçok kayıplara sebep olur.
Ruminatif düşünce eğilimli olan kişi sorunlarla baş edebilmek için ruminasyonu kullanır. Bireyin ruminatif düşünceye başvurmasının altında yatan sebep problemi anlayabilme isteğidir. Kişinin karşılaştığı sorunlara daha kötümser bir şekilde çözüm yolu üretmeye çalıştığı ve sorunların kendisiyle ilgili olan kısımlarında daha eleştirel ve suçlayıcı bir tutum sergilediği görülür. Bu nedenle karşılaşılan sorunlara çözüm yolu üretmede isteksiz, yetersiz ve kendine güvensizdir. Kadınlarda erkeklere oranla ruminatif düşünce biçimi daha yaygın görülür.
Soru ve görüşlerinizi için benimle iletişime geçebilirsiniz. Kendinize iyi bakın.