Hepimizin bildiği üzere dün ülkemizde üzücü sonuçlara yol açan bir doğal afet yaşandı. Bundan dolayı öncelikle hepimize geçmiş olsun ve başımız sağ olsun.
Çok değerli okurlarım gündemimiz deprem iken travmadan ve Travma Sonrası Stres Bozukluğundan bahsetmemek olmaz.
Travma sonrası stres bozukluğu, gerçek bir ölüm ya da ölüm tehdidi, ağır yaralanma gibi bireyin, fiziksel bütünlüğünü tehdit eden bir durumla karşılaşması ya da böyle bir duruma tanık olması gibi ağır travmatik olaylardan sonra ortaya çıkabilen bir tablo olarak tanımlanır.
Semptomlar üç aydan kısa sürdüğünde ‘akut’, daha uzun sürerse ‘kronik’ TSSB adı verilir. Travma yaşandıktan en az 6 sonra ortaya çıkan tipleri de vardır; bunlara, ‘gecikmeli başlangıçlı’ diyoruz.
- Peki her sıkıntı ‘Ruhsal Travma Mıdır?’
İnsan hayatında sıkıntı ve üzüntü yaratan pek çok olay olur, ancak bunların tümü ruhsal travma yaratmaz. Olay; korku, dehşet veya çaresizlik hissi yaratmışsa, kişinin kendisinin ve yakınının ölüm, yaralanma tehlikesi varsa ‘ruhsal travma’ olarak adlandırılır.
Ruhsal sorunlara yol açtığı bilinen travma türleri şöyle sıralanabilir:
- Doğal afetler (deprem, sel, yangın)
- İnsan eliyle yapılan travmalar (savaş, işkence, tecavüz)
- Kazalar (trafik kazası, iş kazası)
- Beklenmedik ölümler,
- Ciddi ölümcül hastalıklara yakalanma
Travma Sonrası Stres Bozukluğu tedavisinde doktorun önerdiği tedavinin etkili olabilmesi için önerilen süre ve dozlara uyulmalıdır. Psikolojik tedaviler arasında etkili olduğu gösterilen ise ‘bilişsel-davranışçı tedavi’ adı verilen yöntemdir. Bu tedavide kişinin belirtilerinin sürmesine neden olan hatalı düşüncelerinin sağlıklı olanlarla değiştirilmesi amaçlanır. Ayrıca kişinin korktuğu için kaçındığı durumların üstüne gidilerek bu durumlarda yaşadığı korkunun azaltılması sağlanır.
Belirtiler;
- Uykusuzluk
-Kabuslar
-Olayla ilgili anıların rahatsız edici biçimde sık sık hatırlanması
- Sürekli olarak olayın tekrarlanacağı korkusu ve bu nedenle diken üstünde hissetme
-Kolay irkilme
-Çabuk sinirlenme
-Gelecekle ilgili plan yapamama
-Yabancılaşma (Başkaları beni veya yaşadıklarımı anlamıyor hissi)
-Olayı hatırlatan durumlarda huzursuz olma ve bu durumlardan kaçınma
Sizde bu gibi durumlar yaşıyor iseniz benimle iletişime geçebilirsiniz.