sanalbasin.com üyesidir

Patronu (doğa) Kızdırmayalım!

   Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi’nin temel atma törenine katıldı.

   Tesiste yıllık gaz ihtiyacının yüzde 20'sini depolayabilecek altyapının hedeflendiğini dile getirdiğini belirten Bakanımız, ayrıca doğal gaz arz güvenliği açısından büyük önem taşıyan Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Projenin 1,2 milyar metreküp çalışma gazı kapasiteli ilk yapım çalışmaları devam ettiğini belirtti. Altını çizmek isterim ki bu durumu üniversitede okuduğumuz zaman içerisinde öğretmeniz olan Assoc Prof. Yıldız ARIKAN Tuz Gölündeki depolama sahasının öneminden bahsedilip öngörülen depolamanın ülke ekonomisine yararlılığından değinmiştik. Buradan da hocamıza selamımız olsun çalışmalar üzerinde ne kadar doğruluk payını olduğunu ve karşımıza bu kadar kısa zaman içinde karşımıza çıktığını görmüş olduk. Projenin depolama kapasitesi 600 milyon metreküp, sisteme gaz verme kapasitesi günlük 20 milyon metreküp düzeyindedir. 2019 Yılı Yatırım Programı’nda BOTAŞ için tahsis edilen kaynaktan en büyük pay Tuz Gölü için kullanılacağını ve bu tesisin yapım maliyetinin bir kısmını Avrupa’dan alındığını söyleyebiliriz.

   Projesi devam eden Silivri Doğal Gaz Depolama Projesi tamamlandığı ve toplamda 11 milyar metreküp depolama kapasitesine ulaşılacağını söyleyen Bakan DönmezBir hedef koymuştuk, 2023 yılında, yıllık tükettiğimiz doğal gazın yüzde 20’sini depolamak. İnşallah mevcut projelerimizle birlikte yeni yatırımlarımızla bu hedefimize ulaşacağımıza inancım tamdır. Hatta hedefimizin üzerine de çıkacağına inanıyorum.” dedi.

  Bakan Dönmez, tesisin kendi elektriğinin %60’nın da yapılacak GES’den (Güneş Enerjisi Santrali) karşılanacağını ve 2021 yılında devreye alınacağını kaydetti. Doğal gaz sektörüne yapılan yenilenebilir enerji sistemine olan önemini bir kere daha görmüş bulunmaktayız.

FLAMİNGOLARIN DÖNÜŞÜ

   Tuz Gölü’nün en fazla flamingo kolonisine ev sahipliği yaptığını hatırlatan Bakan Dönmez, Projeyle birlikte tuzlu su deşarjının başladığı 2014’ten bu yana flamingo nüfusu düzenli olarak artmaya başladığı belirtti. 2016’larda 10 bin olan sayı, bugün 13 binin üzerine ulaştı. Ayrıca sahadaki ağaçlandırma projesi kapsamında 2 bin 500 ağaç diktiklerini ve Ekim-Kasım döneminde dikilecek 5 bin 500 ağacın dikimiyle bu sayıyı 8 bine çıkartacaklarını söyledi.

  Ülkemizin ihtiyacı olan enerjisini yenilebilir ve sürdürebilir enerji üzerine olması gerektiğini vurgulamak isterim. Her zaman yapılması gerekenini sona bırakmadan yapabilirsek çok iyi olmaz mı sizce?

  Unutmayalım ki bizim patronumuz doğadır. Karşı koyduğumuz zaman biz kazanırsak kaybetmiş oluruz.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.