Bugün sizlere özellikle son yıllarda arttığını düşündüğüm bir durumdan söz etmek istiyorum; KITLIK PSİKOLOJİSİ
Son zamanlarda oldukça dikkatimi çeken bu durumu siz değerli okurlarımla paylaşmak, sizlerinde fikirlerini öğrenmek istedim.
Öncelikle ‘KITLIK’ dediğimiz kavramı açıklamamız gerekirse şöyle diyebiliriz; Biliyorsunuz ki dünyamızın kaynakları ne yazık ki sınırlı bundan dolayı biz insanların sınırsız istek ve gereksinimlerini karşılamasında ki bir engel veya duraksama noktası olarak düşünebiliriz.
Kelime anlamına baktığımız zaman ise ‘gereksinime yetmeyecek denli azlık, az ve zor bulunma, gereksinimi karşılayamama, kıt olma durumu.’ Anlamındadır.
Peki ama bizlerin istediğimiz her şeye ulaşımı bu kadar kolaylaşmışken neden kıtlık yaşıyormuşçasına, stok yapıp ihtiyacımızdan çok daha fazlasını evlerimizde biriktiriyoruz?
Dünya geneline ve ülkemize baktığımızda ekonomik kriz yaşandığını görmekteyiz, bu da bizlere ileri de yaşanabilecek olası bir maddi olanaksızlık nedeniyle kısıtlı bir yaşam sürme zorunluluğuna düşürebilecek korkusu yaşatmaktadır.
Dünyamızın yaşının ilerlemesi, küresel ısınmanın artması ve doğal kaynaklarımızın tükenmesi ve bazı türlerin neslinin tehlike altında olması elbette ki biz insanları da hem korkutmuş hem de bilinçdışı düzeyde ‘Acaba bizim de neslimiz tükenecek mi?’ sorusuyla karşılaştırmış. Böylelikle kıtlık bilincine sahip birey profilleri etrafındaki insanları da etkilemiştir.
Kıtlık bilincine sahip insanlara baktığımız da önceliklerinin kendileri olduğunu daha sonra ise yine kendi rahatlıkları için yakın çevresini düşündüğünü görmekteyiz.
Bahsettiğimiz bu bilinçteki insanlar hiçbir şeyin yeterli olmayacağına inanır. Bu bireyler nispeten kıskanç, suçlu ve öfkeli hissettirir.
Mesela sürekli alışveriş yapan, elinde olduğu halde aynı üründen ya da eşyadan yedekte bulunduran bireyler bizler için bu profile uygun bir örnektir.
Eldar Shafir, Kıtlık Psikolojisi ile ilgili bir araştırmasından elde ettiği sonuçlardan sonra;
- ‘Yoksullar için mali endişeler yaratmak, bilişsel kapasiteyi uykusuzluktan bile fazla yıpratmaktadır.’ Görüşünü ileri sürmüştür.
Sizin bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Geri dönüşlerinizi sabırsızlık ile bekliyorum.
Sorularınız veya merak ettikleriniz için benimle iletişime geçebilirsiniz.
İsimlerinizi gizli tutarak bu köşeden sorularınıza cevap vereceğim.
Haftaya görüşmek dileği ile..
Mail: pskbenaydiyadin@gmail.com