sanalbasin.com üyesidir

’"Kime istiyorsak darbe yaparız. Aş bunu’’

Elon Musk’ın darbe açıklanması lityum iyon pilleri için Bolivya’da Morales’in devrilmesinin sorumluluğunu üstlendi

’"Kime istiyorsak darbe yaparız. Aş bunu’’

Elon Musk’ın darbe açıklanması lityum iyon pilleri için Bolivya’da Morales’in devrilmesinin sorumluluğunu üstlendi: "Kime istiyorsak darbe yaparız. Aş bunu"

Elon Musk’ın CEO’su olduğu Tesla markasının elektrikli araçlarının ihtiyacı olan lityum iyon pillerinin ham maddesini Bolivya hükümetinden tedariki zora girmişti. Bolivya ülkesinin biraz siyasi yapısını ve yeraltı kaynaklarını inceleyelim isterseniz.

Güney Amerika ülkesi Bolivya, İspanya'dan bağımsızlığını kazandıktan sonra sayısız darbe ve savaş gördü.1825'ten bugüne kadar 180'e yakın darbe, ondan fazla anayasa ve 80 devlet başkanı gören ülke, Şili ile girdiği savaşın ardından Pasifik Okyanusu’na olan kıyısını kaybederek bir kara devleti haline geldi.1982'den bu yana sivillerin yönetimindeki Bolivya’yı, 2005'teki seçimleri kazanan sosyalist Devlet Başkanı Evo Morales yönetiyor.

Ülkenin ekonomisinin temel geçim kaynakları ise tarım, hayvancılık, madencilik ve tekstil olan ülkenin başta lityum, doğal gaz ve kalay madeni olmak üzere çeşitli madenler açısından oldukça zengin olduğu ifade ediliyor. Dünya lityum rezervinin yarısının Bolivya'da olduğu biliniyor.

Latin Amerika'da bulunan ve çok zengin yeraltı kaynaklarına sahip ülkesi Bolivya'da geçen yıl sosyalist Devlet Başkanı Evo Morales'i deviren ABD destekli askeri darbe ile güç dengeleri bir kere daha değiştirildi. Elon Musk’ın CEO’su olduğu Tesla, Space X gibi teknoloji şirketlerinin arasında bağlantı olduğu iddiası bir kez daha gündeme geldi. Zaten Elon Musk başarılarının yanında zaman zaman sosyal medyadan yaptığı ilginç açıklamalarla da gündeme geliyordu. Ünlü milyarder son olarak yaptığı 'darbe' açıklamasıyla gündeme oturdu.

Peki Twitter’da ne oldu?

ABD'de koronavirüse karşı ekonomik destek paketi hazırlanmasıyla ilgili olarak Twitter hesabından "Bir başka hükümet teşvik paketi insanların çıkarına değil" yorumunu bildiren ve Tesla'nın ürettiği elektrikli araçlarda kullanılan lityum iyon pilinin ham maddesinin tedarik edildiği Bolivya'daki 'Lityum darbesiyle' bağlantısının sorgulanması üzerine Musk’a bir kullanıcıdan yanıtı gönderdi:

Bir kullanıcının verdiği yanıtta "İnsanların çıkarına olmayan neydi biliyor musun? ABD hükümetinin Bolivya’da sen lityum alabil diye Evo Morales’e darbeyi organize etmesi" cevabını verdi.Elon Musk ise bu kullanıcıya herkesi şoke eden bir şekilde "Kime istiyorsak darbe yaparız. Aş bunları" dedi.

DÜNYA BASININDA YANKI BULDU

Musk bu tweetinde ne kadar ciddi olduğu bilinmezken,ünlü milyarderin gönderisini dünya basın tarafından geniş yankı buldu. Elon Musk darbedeki rolünü itiraf etti şeklinde etkileşiminden sonrasI Musk bir kere daha tweet atarak "Ayrıca lityumumuzu Avustralya’dan alıyoruz." diyerek kendini savunmaya çalıştı.

OLAYLARDAN 4 AY ÖNCESİ…

Bolivya'da kamulaştırma sürecini lityum üretimine yayan Morales'i deviren rejimin Dışişleri Bakanı Karen Longaric, 31 Mart'ta Musk'a gönderdiği mektupta, "Sizin ya da şirketinizin ülkemize gelmesini sağlayacağı her türlü şirketi şükranla hoşgeldiniz deriz" ifadesini kullanmıştı.

Morales, darbeden birkaç gün önce Almanya merkezli çokuluslu ACI Systems Alemania (ACISA) ile yapılan lityum anlaşmasını durdurmuştu. Tesla'ya lityum tedarik eden ACISA, anlaşmanın durdurulmasının ardından, '’Siyasi durgunluk ve berraklaşmanın sağlanmasının ardından projenin devam edeceğinden emin olduğunu'’ söylemişti.

Morales, Kasım 2019'daki darbe sonrası ve akabinde helikopter arızası suikast için yapıldığını Russia Today’in İspanyolca yayın yapan kanalına verdiği demeçte belirtti. Ayrıca lityum iyon pillerinin bu darbede önemli bir rol oynadığından emin olduğunu belirterek şunları söylemişti:

"Birçok fabrika açmayı planlıyorduk. Bolivya açacağı bu fabrikalar sayesinde dünya için lityum fiyatını belirleyebilecekti. Şimdi bazı sanayileşmiş ülkelerin rekabet istemediğini fark ettim."

Bu arada,

Enerji verimliliği ve sürdürebilirlik açısından tercih edilen lityum piller günümüzde tüm teknolojik şirketlerin ihtiyacı. Bilin bakalım bu firmalar hangi ülkede?

Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2020, 13:18

Mert Çepni

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER